Sunday, January 21, 2007

TEORI KIRAAN PENDAPATAN TERNAKAN KAMBING vs SEBENAR

Di sini saya lampirkan salah satu kiraan teori pendapatan penternak kambing yang saya perolehi dari JPH. Sila lihat, (harap maaf tidak jelas).


Ok, sy just ambil point penting sahaja dalam attachment tersebut. Dalam kiraan teori tersebut, pendapatan bersih bulanan seorang penternak yang mempunyai 30 ekor kambing induk adalah = RM1970.00 SEBULAN selepas memelihara 12 bulan. Itu teori, sejauh mana kebenarannya kita belum nampak. Ok, apa yang ingin saya bandingkan di sini ialah income sebenar yang telah saya postkan pada episod yang lepas (lihat di bawah), iaitu seorang taukeh penternak dari Johor yang peroleh pendapatan RM100,000.00 SEBULAN.

Ok, kita buat kiraan TEORI JPH tadi:-

Pendapatan bersih untuk setiap ekor;
30 ekor = RM1970.00 sebulan
RM1970/30 = RM65.66
1 ekor ≈ RM65

Pendapatan bersih untuk 2000 ekor;
2000 x RM65 = RM130,000.00 ≈ RM100,000.00 SEBULAN

So, lebih kurang sama dari kiraan Teori berbanding Sebenar. Kesimpulannya boleh lah kita berkira-kira berapakah pendapatan yang kita mahu atau akan peroleh dengan jumlah ekor kambing yang ada dengan mengambil kiraan di atas.Kih..kih..pakcik kayo tu…!!

Walau bagaimanapun, ingin saya nyatakan dan beri pandangan di sini, ini semuanya bergantung kepada pengurusan kita dalam perniagaan ini iaitu terutamaya KOS! dan Pasaran (Marketing). Buat masa sekarang, pasaran untuk bisnes ini tidak perlu dihiraukan. Jangan sesekali saudara/ri terfikir jikalau seseorang penternak itu telah mempunyai ternakan kambing sebanyak 2000 ekor, sudah pasti dia mempunyai pendapatan besar mcm kat atas, No way! Tidak sesekali dan saya tidak terkejut jika dia sebenarnya Rugi sekalipun! Teori saya cukup mudah, andai kilang yang besar macam kilang kereta pun boleh rugi, ini kan pula…. (tepuk dada fikir-fikirkan.- a.z

10 Comments:

At 4:22 AM, Anonymous Anonymous said...

I found some search engines.
But i dont understand the type it.

levitra
phentermine
carisoprodol

 
At 6:05 AM, Blogger ki said...

bagi aku kalo setakat bela 30 ekor, tak ada sumber pendapatannya sebab semua tu modal,,kalo jual semuanya, mana nak dapat hasil seterusnya?..
saiz ekonomi adalah sekitar 180-200 ekor, jadi ko bule jual sekitar 30 ekor setahun..bagi tahun itu lah...

jadi kalo start pada tahun pertama sekitar 20-30ekor, kurang kurang 4 tahun lagi baru bule capai figure 180 ekor..itupun kalo beranak 3 kali bagi 2 tahun dan setiap kali beranak 2 ekor..kematian minima..sebab tu kalo kadar kematian tinggi, kebanyakan penternak bungkus/gulung tikar..

 
At 6:14 AM, Blogger ki said...

assumption aku diatas tu berdasarkan bilangan anak..bukannya jumlah semua termasuk baka..kalo dikira semuanya, mungkin hampir 300 ekor pada tahun ke 4..

ini adalah kerana pertambahan anak secara mendadak penting kerana 1) umtuk perkembangan perniagaan supaya kos operasi dapar dikurang (i.e berdasarkan per se)) 2) anak adalah sumber pendapatan sebab selain untuk dijadikan baka seterusnya, anak juga bule dijual bila besar, bagi jantan especially..untuk tampung kos..

sebab tu orang kampung dulu walaupun dia bela 60 -80 ekor, tapi tak kemana kerana faktor sedikit kelahiran anak dan tak ekonomic

 
At 1:28 PM, Blogger Zheng junxai5 said...

2015-09-07 zhengjx
polo ralph lauren
longchamp soldes
snapback hats wholesale
north face jackets
nike uk
coach factory outlet
coach outlet online
hermes uk
cheap oakley sunglasses
black timberland boots
nike blazer low
oakley sunglasses outlet
nike air force
air max 90
kate spade
ed hardy
mont blanc pen
hermes belt
burberry scarf
christian louboutin outlet
ray ban glasses
coach outlet store online
cheap soccer shoes
instyler curling iron
michael kors
michael kors handbag
michael kors uk
cheap jordans for sale
gucci outlet
mcm outlet
air max shoes
toms shoes outlet
nike air max
michael kors handbags
pandora jewelry
true religion
basket ball shoes
michael kors
nike store uk
snabacks wholesale

 
At 9:29 AM, Blogger ninest123 said...

oakley sunglasses, louboutin outlet, jordan shoes, nike free, prada outlet, tiffany and co, gucci outlet, prada handbags, nike air max, louis vuitton, louboutin pas cher, cheap oakley sunglasses, longchamp outlet, louis vuitton outlet, ugg boots, replica watches, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, michael kors, uggs on sale, chanel handbags, longchamp pas cher, louis vuitton, longchamp, ray ban sunglasses, nike air max, replica watches, longchamp outlet, nike outlet, sac longchamp, nike roshe run, polo ralph lauren outlet, kate spade outlet, tiffany jewelry, christian louboutin outlet, oakley sunglasses, ugg boots, polo ralph lauren outlet, air jordan pas cher, air max, ray ban sunglasses, ralph lauren pas cher, louboutin, louis vuitton outlet, louboutin shoes, oakley sunglasses, tory burch outlet, nike free, louis vuitton, burberry

 
At 9:30 AM, Blogger ninest123 said...

ralph lauren uk, timberland, abercrombie and fitch, ugg boots, michael kors, vanessa bruno, michael kors, ray ban uk, lululemon, air force, replica handbags, ray ban pas cher, michael kors outlet, nike free run uk, coach purses, mulberry, ugg boots, coach outlet, tn pas cher, michael kors, new balance pas cher, nike roshe, true religion jeans, nike air max, north face, burberry outlet online, lacoste pas cher, michael kors outlet, burberry, nike air max, coach outlet, true religion jeans, kate spade handbags, michael kors outlet, nike blazer, true religion outlet, nike air max, michael kors outlet, hollister, converse pas cher, vans pas cher, hermes, north face, michael kors, oakley pas cher, michael kors outlet, hogan, true religion jeans, hollister pas cher, sac guess

 
At 9:32 AM, Blogger ninest123 said...

nike huarache, soccer shoes, valentino shoes, iphone 6s cases, ferragamo shoes, insanity workout, iphone 5s cases, iphone 6 plus cases, mont blanc, giuseppe zanotti, north face outlet, p90x workout, herve leger, hollister, louboutin, hollister, nike air max, iphone 6 cases, longchamp, asics running shoes, vans shoes, lululemon, nike trainers, bottega veneta, soccer jerseys, nfl jerseys, ghd, oakley, north face outlet, babyliss, iphone 6s plus cases, new balance, jimmy choo shoes, timberland boots, birkin bag, abercrombie and fitch, celine handbags, reebok shoes, hollister, s5 cases, mcm handbags, iphone cases, instyler, beats by dre, wedding dresses, baseball bats, nike air max, mac cosmetics, ralph lauren, ipad cases, chi flat iron, nike roshe

 
At 9:33 AM, Blogger ninest123 said...

ugg,ugg australia,ugg italia, pandora charms, ugg,uggs,uggs canada, converse outlet, hollister, barbour jackets, moncler, gucci, moncler, canada goose uk, wedding dresses, moncler, moncler outlet, converse, links of london, marc jacobs, swarovski crystal, canada goose, pandora jewelry, juicy couture outlet, ugg boots uk, barbour, ray ban, replica watches, toms shoes, louis vuitton, pandora jewelry, canada goose outlet, louis vuitton, vans, canada goose, canada goose, moncler, karen millen, montre pas cher, thomas sabo, bottes ugg, ugg pas cher, sac louis vuitton pas cher, louis vuitton, doudoune canada goose, swarovski, lancel, moncler, moncler, pandora charms, supra shoes, canada goose, juicy couture outlet, moncler, canada goose outlet, louis vuitton, coach outlet

 
At 2:41 PM, Blogger 柯云 said...

2016-04-20keyun
louis vuitton handbags
gucci outlet online
michael kors outlet clearance
jordans for sale
air max 95
louis vuitton handbags
coach factorty outlet online
toms outlet
ralph lauren outlet
adidas originals store
michael kors outlet online sale
michael kors outlet clearance
michael kors outlet
ray bans
adidas uk
longchamp le pliage
gucci outlet online
coach factory outlet
reb christian louboutin
uggs on sale
coach factorty outlet
timberland boots
coach outlet
kate spade outlet
nfl jerseys
toms wedges
michael kors
cheap air jordans
michael kors handbags
kd 8
canada goose outlet
oakley sunglasses wholesale
air max 95
cheap ray ban sunglasses
cheap oakley sunglasses
kate spade handbags
nike running shoes for men
louis vuitton outlet online
oakley outlet

 
At 8:04 PM, Blogger soma taha said...

I like it when people come together and share ideas.
http://caravank.com/factory/
http://caravank.com/for-sale-in-riyadh/
http://caravank.com/withdrawn-for-sale/
http://caravank.com/withdrawal-rooms/
http://caravank.com/us-for-sale/
http://caravank.com/car-caravan/
http://caravank.com/for-sale-in-jeddah/

 

Post a Comment

<< Home