Sunday, January 21, 2007

TEORI KIRAAN PENDAPATAN TERNAKAN KAMBING vs SEBENAR

Di sini saya lampirkan salah satu kiraan teori pendapatan penternak kambing yang saya perolehi dari JPH. Sila lihat, (harap maaf tidak jelas).


Ok, sy just ambil point penting sahaja dalam attachment tersebut. Dalam kiraan teori tersebut, pendapatan bersih bulanan seorang penternak yang mempunyai 30 ekor kambing induk adalah = RM1970.00 SEBULAN selepas memelihara 12 bulan. Itu teori, sejauh mana kebenarannya kita belum nampak. Ok, apa yang ingin saya bandingkan di sini ialah income sebenar yang telah saya postkan pada episod yang lepas (lihat di bawah), iaitu seorang taukeh penternak dari Johor yang peroleh pendapatan RM100,000.00 SEBULAN.

Ok, kita buat kiraan TEORI JPH tadi:-

Pendapatan bersih untuk setiap ekor;
30 ekor = RM1970.00 sebulan
RM1970/30 = RM65.66
1 ekor ≈ RM65

Pendapatan bersih untuk 2000 ekor;
2000 x RM65 = RM130,000.00 ≈ RM100,000.00 SEBULAN

So, lebih kurang sama dari kiraan Teori berbanding Sebenar. Kesimpulannya boleh lah kita berkira-kira berapakah pendapatan yang kita mahu atau akan peroleh dengan jumlah ekor kambing yang ada dengan mengambil kiraan di atas.Kih..kih..pakcik kayo tu…!!

Walau bagaimanapun, ingin saya nyatakan dan beri pandangan di sini, ini semuanya bergantung kepada pengurusan kita dalam perniagaan ini iaitu terutamaya KOS! dan Pasaran (Marketing). Buat masa sekarang, pasaran untuk bisnes ini tidak perlu dihiraukan. Jangan sesekali saudara/ri terfikir jikalau seseorang penternak itu telah mempunyai ternakan kambing sebanyak 2000 ekor, sudah pasti dia mempunyai pendapatan besar mcm kat atas, No way! Tidak sesekali dan saya tidak terkejut jika dia sebenarnya Rugi sekalipun! Teori saya cukup mudah, andai kilang yang besar macam kilang kereta pun boleh rugi, ini kan pula…. (tepuk dada fikir-fikirkan.- a.z

3 Comments:

At 6:05 AM, Blogger ki said...

bagi aku kalo setakat bela 30 ekor, tak ada sumber pendapatannya sebab semua tu modal,,kalo jual semuanya, mana nak dapat hasil seterusnya?..
saiz ekonomi adalah sekitar 180-200 ekor, jadi ko bule jual sekitar 30 ekor setahun..bagi tahun itu lah...

jadi kalo start pada tahun pertama sekitar 20-30ekor, kurang kurang 4 tahun lagi baru bule capai figure 180 ekor..itupun kalo beranak 3 kali bagi 2 tahun dan setiap kali beranak 2 ekor..kematian minima..sebab tu kalo kadar kematian tinggi, kebanyakan penternak bungkus/gulung tikar..

 
At 6:14 AM, Blogger ki said...

assumption aku diatas tu berdasarkan bilangan anak..bukannya jumlah semua termasuk baka..kalo dikira semuanya, mungkin hampir 300 ekor pada tahun ke 4..

ini adalah kerana pertambahan anak secara mendadak penting kerana 1) umtuk perkembangan perniagaan supaya kos operasi dapar dikurang (i.e berdasarkan per se)) 2) anak adalah sumber pendapatan sebab selain untuk dijadikan baka seterusnya, anak juga bule dijual bila besar, bagi jantan especially..untuk tampung kos..

sebab tu orang kampung dulu walaupun dia bela 60 -80 ekor, tapi tak kemana kerana faktor sedikit kelahiran anak dan tak ekonomic

 
At 1:28 PM, Blogger Unknown said...

2015-09-07 zhengjx
polo ralph lauren
longchamp soldes
snapback hats wholesale
north face jackets
nike uk
coach factory outlet
coach outlet online
hermes uk
cheap oakley sunglasses
black timberland boots
nike blazer low
oakley sunglasses outlet
nike air force
air max 90
kate spade
ed hardy
mont blanc pen
hermes belt
burberry scarf
christian louboutin outlet
ray ban glasses
coach outlet store online
cheap soccer shoes
instyler curling iron
michael kors
michael kors handbag
michael kors uk
cheap jordans for sale
gucci outlet
mcm outlet
air max shoes
toms shoes outlet
nike air max
michael kors handbags
pandora jewelry
true religion
basket ball shoes
michael kors
nike store uk
snabacks wholesale

 

Post a Comment

<< Home